Как да разпознаете различните видове инфекции и по какъв начин да се справите?

Болките в гърлото са чести при децата и рано или късно ще се сблъскате с тях. Въпреки това, да определите дали възпаленото гърло ще се подобри от само себе си или е причинено от по-сериозна инфекция, която трябва да бъде следена от лекар, е трудно.

Затова подготвихме малко повече информация за често срещаните инфекции, чиито симптоми могат да включват възпалено гърло.

 • Настинка

Най-често (около 90%) болките в гърлото са причинени от вирусни инфекции, каквато е обикновената настинка. Всички знаем, че това се случва най-вече през студените месеци, но вирусите циркулират около нас целогодишно и инфекциите, които причиняват могат да ни сполетят по всяко време. В допълнение към възпаленото и раздразнено гърло, когато детето страда от настинка, симптоматиката може да включва висока температура, хрема и кашлица. Важно е всеки родител да знае, че вирусната инфекция не може да се повлияе от антибиотична терапия. Обикновено тези инфекции отшумяват в рамките на 7 до 10 дни. Това, което можете да направите за детето е да облекчите симптоматиката, за да се почувства то по-добре в този период.

 • Болест ръка – крак – уста

Тази болест се причинява от Коксаки вирус, който принадлежи към семейство ентеровируси. Често срещан е сред малките деца и обикновено пикът му е през лятото и есента, но както всички останали вируси можем да го срещнем целогодишно. Сред първите симптоми са треска и болки в гърлото и устата, последвани от обрив, който представлява комбинация от малки червени пъпчици и мехури, най-вече по ръцете, краката, дупето и около устата. Възможно е в устата и гърлото да се образуват мехури и рани, които правят преглъщането болезнено. Както и при останалите вирусни инфекции и при тази антибиотичната терапия няма да помогне. Консултирайте се с педиатъра си, за да ви препоръча терапия, с която да облекчите детето докато симптоматиката отшуми.

 • Стрептококова инфекция в гърлото

Това е инфекция причинена от бактерията Streptococcus pyogenes и обикновено се наблюдава при деца на възраст между 5 и 15 години през зимния сезон или ранна пролет. Симптомите включват възпалено гърло, гнойни налепи по сливиците, затруднено преглъщане, треска и подути лимфни възли. При някои деца могат да се наблюдават също главоболие, стомашни болки, както и обрив по тялото (скарлатина). Кашлицата и хремата не са типични за стрептококова инфекция в гърлото сред по-големите деца. Препоръчителна е консултация с общопрактикуващ лекар/педиатър за определяне на подходяща терапия.

Защо е важно да се знае разликата?

Обикновено възпаленото гърло при децата е причинено от вирусни инфекции, които не се повлияват от антибиотици и симптоматиката отшумява в рамките на 10 дни. При стрептококова инфекция на гърлото възстановяването също може да протече без антибиотици. Въпреки това, с подходящите антибиотици това време може да се съкрати, да се намали заразността и рискът от развитие на определени усложнения. Основните  усложнения, които могат да се появят от този вид инфекция, включват отит (възпаление на ухото), синуит (възпаление на синусите), остра ревматична треска – заболяване, което може да увреди сърцето и ставите. Антибиотиците са важни за лечение на бактериални инфекции, но от своя страна също крият рискове, като диария, гъбични инфекции, алергични реакции и развитието на антибиотична резистентност. Ето защо е важно да знаете кога и дали са необходими при възпалено гърло и ако са назначени антибиотици да бъде добавен и  пробиотик към терапията. Идеален в тези случай е мултищамният синбиотик Омни-Биотик 10.

Естествено преди детето да бъде прегледано от лекар и да се оцени рискът от бактериална инфекция, за която да се направят необходимите изследвания, няма как със сигурност да се знае дали възпаленото му гърло е причинено от вирус или не. Във всеки случай обаче има действия, които можете да предприемете, за да облекчите състоянието на малкото си съкровище, преди да сте посетили кабинета на личния си лекар.

С няколко изпитани метода ще можете да облекчите болката в гърлото, ще улесните преглъщането и съответно храненето, което ще подпомогне организма на детето да се справи по-бързо.

 • Предлагайте много и топли течности (чай), а в комбинация с мед и лимон може да се възползвате и от техните полезни свойства. Така детето ще остане добре хидратирано.
 • Не карайте детето да се храни насила, ако няма апетит. Освен, че най-вероятно болките в гърлото са достатъчно силни, че да намалят апетита на малкия човек, в този момент тялото има нужда от достатъчно енергия за да се справи с проблема, и е добре да не го затормозяваме с много и трудно смилаема храна. За да сте сигурни, че детето няма да остане гладно, предложете топла супа, при това добре пасирана, за да може тялото да я обработи бързо без да влага много енергия.
 • Пастили за смучене – по този начин се увеличава слюноотделянето, което благоприятства по-лесното преглъщане. Идеално средство за децата е Исла Джуниър, чиято основна съставка е от растителен произход – исландският лишей е с доказана ефективност. Сухият екстракт съдържа повече от 80 % муцини. Муцините са вещества, които покриват лигавицата на гърлото като защитен филм. При смучене на пастилите, този концентриран екстракт се разтваря и покрива лигавицата на устата и гърлото като балсам, защитава я от сухия и замърсен въздух, както и от допълнително дразнене. Така лигавицата се възстановява по – бързо и възвръща защитната си функция. Исла Джуниърсъдържа още витамин C, цинк и калциев пантотенат, в подкрепа на имунитета. Не предлагайте пастилите Исла Джуниър на деца под 4 годишна възраст поради риск от задавяне.
 • При по-големите деца е удачно да използвате и спрей за гърло. ОралМед, в състава на който можете да откриете само природни продукти, действа бързо и ефективно. Комбинацията от прополис и ментово масло има обезболяващо, противовирусно, бактерицидно и отбъбващо действие, което ще повлияе благотворно на възпаленото гърло, независимо от причинителя на дискомфорта.

 • Друго изпитано средство е сиропът МариаМед. Той е с изцяло естествени съставки и приятен вкус, което позволява да бъде приеман от деца след едногодишна възраст. Основната съставка е бяла ружа, чиито лечебни свойства се свързват с богатото съдържание на слузни вещества в корените, които са ефективни при възпаление на дихателните пътища. Във вода слизестите вещества набъбват и образуват желатиноподобна маса, която защитава възпалената лигавица. Освен това предпазва сетивните нервни окончания от дразнещите вещества, като намалява кашличния рефлекс и подпомага оздравителния процес. Съдържащите се в сиропа още прополис и натурален пчелен мед, обогатяват допълнително действието на бялата ружа с доказаното си имуномодулиращо, противовирусно, антимикробно и обезболяващо действие.

Инфекциите във всяка възраст са неизбежни, но все пак можем да се опитаме да намалим честотата им с някои превантивни мерки. Основните действия са прости и е добре децата отрано да бъдат учени да ги прилагат.

 • насърчавайте детето си да покрива устата и носа си в сгъвката на лакътя, когато киха или кашля
 • приучете детето си да мие ръцете си качествено и често, особено в някои основни моменти като – преди хранене, след използване на тоалетна, веднага след прибиране вкъщи от разходкa
 • поддържайте имунната система, като ѝ доставяте всички необходими витамини, минерали и микронутриенти, за да може да функционира адекватно.